Recenzija: Müllerov Terra Naturi pročišćavajući gel za umivanje s aloe verom

    
Lijepi pozdravi, nadam se da ste svi dobro i zdravo. Vrlo rado ću Vam ispričati svoje dojmove o Terra Naturi pročišćavajućem gelu za umivanje marke Müller s aloe verom. Potrošila sam ga skoro više od pola pa mislim da je vrijeme za recenziju. Kao i inače, krećemo s popisom sastojaka i detaljnim opisom istih i tek tada pišem vlastiti dojam o proizvodu.
Kompanija na pakovanju (parafraziram) tvrdi da gel nježno čisti mješovitu i normalnu kožu lica, da blagi tenzidi, na biljnoj bazi, oslobađaju pore kože od nečistoća, šminke i dodatnog nepotrebnog sebuma. Aloe vera i glicerin su ovdje da sačuvaju prirodnu vlagu kože.

Lista sastojaka

   Aqua
Voda je otapalo, skoro uvijek je prva na popisu sastojaka jer je obično sastojak kojeg ima najviše u proizvodu.
    ocjena: dobro

   Alcohol*
Inače alkohol ovako visoko na popisu sastojaka nikako nije dobar znak, ali kompanija navodi kako je ovo alkohol iz prirodnih esencijalnih ulja pa se stoga ne bi trebali previše brinuti.
    ocjena: dobro

  * deklaracija navodi da je ovaj sastojak iz certificirane organske agrikulture

   Coco-Glucoside
Sastojak je mješavina masnog alkohola iz kokosa i glukoze te se koristi kao agenat za čišćenje.
    ocjena: dobro

   Glycerin
Glicerin je prirodno prisutan u našoj koži te joj pomaže ostvariti balans i hidrataciju. Bori se protiv suhoće kože i pruža joj zdrav izgled. Da ne duljim, glicerin je majstor u hidrataciji kože.
    ocjena: najbolje

    Disodium Cocoyl Glutamate
Sastojak je izričito prikladan za čišćenje osjetljive kože. Proizveden od biljnih ulja (kokos) i blago se pjeni. 
     ocjena: dobro 

   Caprylyl/Capryl Glucoside
Derivat šećera koji se koristi kao nježan čistač kože. 
     ocjena: dobro 

   Xanthan Gum
Prirodan sastojak koji se koristi kako bi zgusnuo proizvod ili stabilizirao emulziju.
     ocjena: dobro 

   Aloe Barbadensis Leaf Juice*
Ekstrakt soka iz lista aloe vere, ublažava opekline, hidratizira kožu i omekšava je, ubrzava zacjeljivanje rana, budući da je bogat vitaminom C, E i beta karotenima, ima anti-aging svojstva, on je prirodno i blago sredstvo za čišćenje lica na primjer za osobe s aknama i sklone prištićima. Međuostalom njegova antibakterijska, antiseptička i protuupalna svojstva štite kožu od bakterija i drugih patogena koji dovode do infekcije i upale jer sadrži tvari koje stimuliraju rast novih stanica, dok glikoproteini smanjuju upalu i crvenilo. Možda je malo precjenjena jer se sastoji 99.5% od vode, a jednako dobro obavlja svoju zadaću kao i slični sastojci u proizvodima.
    ocjena: dobro

    * deklaracija navodi da je ovo sastojak iz certificirane organske agrikulture

   Citric Acid
Limunska kiselina iz citrusnog voća primarno korištena za balansiranje pH proizvoda odnosno da se izbjegne suvišna bazičnost (pošto je prirodni pH kože blago kiseo). Limunska kiselina je AHA, dakle kao takva može u određenoj koncentraciji i formuli, izvesti kemijski piling kože, no što se tiče AHA skupine kiselina, za kemijski piling, najprikladnije su mliječna i glikolna kiselina.
    ocjena: dobro

   Levulinic Acid
Levulinska kiselina dolazi iz kukuruza, nije nikakav toksin stoga je sigurna i za okoliš. Služi za balansiranje formula, bori se protiv infekcija jer drži proizvod 'čistim' i sprječava širenje bakterija.
    ocjena: dobro

    Glyceryl Oleate 
Smjesa glicerina i oleinske kiseline, korištena kao emulgator i 'omekšivač' kože.
    ocjena: dobro

   Sodium Cocoyl Glutamate 
Agent za čišćenje dobiven iz kokosovog ulja, također se koristi za omekšavanje tvrde vode.
    ocjena: dobro

    Parfum** 
Pošto ne znamo iz kojih esencijalnih ulja dolazi ovaj miris ili vrlo često mirisi (više njih zajedno je pod jednim imenom parfum/fragrance), bolje ih je izbjegavati jer mogu potencijalno iritirati osjetljivu kožu posebice mirisi iz esencijalnih ulja. Osobno nisam za korištenje mirisa ni esencijalnih ulja na koži jer već i u najmanjim koncentracijama mogu izazvati osjetljivost kože. Moje mišljenje jest- kakav god parfem bio, nije potreban u kozmetici lica. No, pošto se ovdje radi o gelu koji se ispire, nije ipak toliko zabrinjavajuće.
    ocjena: loše

    ** iz prirodnih esencijalnih ulja

   Sodium Levulinate 
Sol levulinske kiseline, pomaže pri omekšavanju kože. Ponekad je dio mješavine konzervansa jer posjeduje antimikrobna svojstva, ali češće u hrani nego kozmetici.
    ocjena: dobro

   Citral** 
Nestabilno mirisno ulje limunske trave koje u slučaju oksidacije, u dodiru s kožom, može izazvati iritacije i osjetljivost.
    ocjena: loše  

    ** iz prirodnih esencijalnih ulja

   Benzyl Salicylate** 
Nestabilna mirisna kemikalija koja se koristi za dodavanje mirisa u proizvod. Topičnom primjenom može izazvati negativne reakcije, čak i u malim količinama, smatram da je ovaj sastojak nepotreban.
    ocjena: loše

    ** iz prirodnih esencijalnih ulja

Mišljenje autora

   Gel za čišćenje koji i više nego dovoljno obavlja svoju zadaću. Koža mi je dosta osjetljiva na nepotrebne gluposti u proizvodima, mješovita na čelu, nosu i bradi dok mi je na obrazima relativno normalna. Dakle, masti se na T-zoni, a na ostalim dijelovima je normalna ili zimi sveukupno dosta suha. Koristim gel svaku večer tako da ne prljam jastuk i da mi jastuk ostane čist (ne volim pretjerivati s čišćenjem jer mislim da nema potrebe 2 puta dnevno, ali vi možete slobodno, volim se ujutro samo umiti i s vaticom skloniti višak sebuma koji je nastao preko noći), ne nosim šminku pa ne znam da li skida svu šminku, ali koliko vidim na sebi, koža lica mi bude nakon korištenja glađa, čišća i izbalansira mi se lučenje sebuma. 
    Mitesere Vam neće ukloniti jer to ne radi niti jedan gel za umivanje nego samo AHA i BHA kiseline, dakle višak sebuma definitivno uklanja ostavaljajući kožu kakva bi trebala prirodno biti, niti pre suhom niti pre masnom. Ne zateže ništa nakon umivanja kao neki gelovi za umivanje stoga bi ga preporučila i za suhu kožu lica (ako osjetite da Vas gel za umivanje steže oko lica nakon što ga koristite, vjerujte mi, nije za Vas, potražite drugi). 
    Nikad nisam imala prevelikih problema s prištićima ni s aknama, no svakako preporučam gel mlađim osobama jer otklanja višak masnoće (što je super kod problema s aknama) i kombinacijom sastojaka, djeluje protuupalno te umiruje (također odlično za prištiće i akne) + nije uopće invazivan proizvod što je vrlo bitno za kožu sklonu prištićima. 
    Pretjerano čišćenje s grubim proizvodima, diranje bubuljica prljavim rukama samo pogoršava stanje.
    Negativna strana ovog proizvoda jesu mirisi iako možda ovi sami po sebi nisu toliko loši jer nisu sintetički, a i kao što sam već rekla- ispire se tako da i nije neki problem.
    Za 15 kuna ga možete naći u Mülleru, trajat će Vam više od par mjeseci sigurno čak i ako perete lice dva puta dnevno s njime.
 

Zaključak

    Preporučila bi ovaj proizvod svima koji žele da im gel za umivanje korektno očisti lice bez da ga suviše isuši i poremeti pH vrijednost kože. Slobodno ga isprobajte ako imate bubuljice i/ili akne pa vidite kako Vam se sviđa. Budite strpljivi, ne rješavaju se kožni problemi preko noći nego papajte zdravo, krećite se, pijte vodice, smijte se, već će jednom nestati i bubuljice, a i ako neće, smatram da trebamo pokušati brinuti o svojoj koži i voljeti je još više kada imamo bubuljice i akne, a osobito nakon što prođu.

Ocjena proizvoda: 9,5/10



P.S. Nosite kremu za sunčanje.

H.

Primjedbe